STATUL PE FUNDUL NOSTRU O SĂ NE TOT COSTE

E ceva greşit în ADN-ul nostru de reacţionăm după ce cuţitul ne trece dincolo de os, îl şi taie niţel, îl face chiar aşchii. Probabil nici cel mai titrat neurolog n-ar reuşi să explice în ce fel facem noi, românii, sinapse de nu reuşim să reacţionăm preventiv. Trebuie să ne ardă casa ca să realizăm că e bine să existe pompieri pe lumea asta, să stăm leşinaţi pe asfalt ca să înţelegem că e bine să avem servicii medicale de urgenţă etc. Dar, să luăm acum exemplul concret. Într-un mare spital de pediatrie din Bucureşti, un medic pierde şefia seţiei şi iese scandal.

Mai precis, la spitalul Marie Curie, doctorul Adrian Stanciu, șeful secției clinice de pediatrie III, a fost schimbat din funcție de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie. Cum s-a întâmplat asta? Simplu. Decizia a fost luată de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) perfect legal. Medicului nu i se impută nicio eroare profesională, ba chiar colegii lui şi părinţii micilor pacienţi vor face sâmbăta aceasta un protest în speranţa că aşa îşi arată susţinerea şi modifică decizia UMF. Dar, revin: decizia e perfect legală. Şi despre astfel de situaţii scriam acum 10 luni când s-a modificat legea Sănătăţii. Scriam atunci pe blogul colegei Adriana Duţulescu: ” Dintr-o mişcare absolut banală, din pix, se schimbă iar regula jocului în spitale mari. Adică acelea cu bugete importante, cazuri complicate şi multe, unde se fac şi studii clinice… Profesorii de la Universităţile de Medicină devin stăpâni absoluţi, iar Ministerul Sănătăţii pierde total controlul. Mişcarea a fost simplă. S-a schimbat, din nou, legea Sănătăţii. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat o modificare ce stabileşte cum sunt numiţi managerii şi şefii de secţii în spitalele mari, clinice sau universitare. (…) Mai pe româneşte spus: eşti doctor bun, dar n-ai pupat mâna cui trebuie sau faţa ta pur şi simplu nu place unui anumit grup, n-ai nicio şansă să avansezi.”
Aici postarea din 2014: 2014

Astăzi scriu despre asta nu ca o tresărire de orgoliu verbalizată prin românânescul: “Ţi-am zis eu, ţi-am zis?!”, ci ca o tristă constatare că, din nou, reacţionăm doar când drobul de sare ne-a spart capul, după ce am stat frumuşel pe fundul nostru şi n-am ridicat un deget să mutăm drobul măcar 1 cm mai la dreapta… Şi poate din frustrare. Mi-ar fi plăcut ca în 2014 când am adus subiectul în spaţiul public să existe o reacţie. În lumea medicală, în societatea civilă. Dar, atunci, complice, comod şi extrem de convenabil toată lumea a mers pe burtă. Astăzi pică victimă doctorul Stanciu. Mâine, un alt medic va plăti la fel, iar poimâine o altă modificare legislativă pe care ne-am făcut că nu o vedem va mutila o viaţă, poate două, poate trei… E comod să stai pe fundul tău, dar pe termen lung s-ar putea să ne coste de ne rupe!

1 Comment for “STATUL PE FUNDUL NOSTRU O SĂ NE TOT COSTE”

MonicaIistrate

says:

Iata ca am citit un mesaj foarte bun scris intr-o maniera dificil de gasit in internetul romanesc. Acum, dupa ce am gasit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu uita sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *