SINDROMUL GIGI BECALI ÎN PALATUL VICTORIA

26 august 2015 – Guvernul anunţa că a dat OUG care măreşte cu 25% salariile personalului medical începând cu 1 octombrie anul acesta
23 septembrie 2015 – Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate încă mai caută formula exactă prin care să pună în practică Ordonanţa de Urgenţă

Creşterea de salarii în sistemul sanitar ar putea să aibă ca urmare o scădere a calităţii actului medical, dispariţia până şi a branulelor din spitalele care încă mai au bani pentru ele şi reapariţia arieratelor (datoriilor) făcute de unităţile sanitare şi rostogolite de la un an la altul. Păi, cum aşa? Păi, simplu.

Să o luăm logic. Triumfal, premierul anunţa de la Palatul Victoria că bugetul României are suficienţi bani în plus ca să plătească medicilor lefuri mai mari. Cu 25%. Şi, pac – pac, cum ar spune Gigi Becali, Victor Ponta a crezut că aruncă teancurile de bancnote şi a rezolvat problema. Bun, suma necesară există, dar ea nu poate fi trimisă… în plic la fiecare spital în parte. Banii trebuie să ajungă la destinatari printr-un mecanism legal. Acum, fiecare spital primeşte în funcţie de numărul de pacienţi, de clasificarea unităţii, o anumită sumă, lunar, de la Casa de Asigurări. Suma aceasta ar trebui să crească pentru ca acelaşi spital să dea salariile cu un sfert mai mari. Cum? Soluţia simplă pe care se lucrează acum: creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate. Adică, în loc să dea 2 lei pentru un apendic extirpat, Casa de asigurări va da 2,5. Păi, foarte bine, o să spuneţi: pe bani mai mulţi, să faci aceeaşi treabă e de vis. Păi, nu e chiar aşa. Să ne uităm la cifre. Sunt multe, dar merită atenţie, sunt banii noştri, e munca unor oameni pe care-i respectăm.

Anul trecut, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, a încheiat contracte cu 476 unităţi spitaliceşti din care :
366 cu spitale publice
110 cu spitale private

Servicii medicale spitaliceşti contractate şi decontate de CAS cu spitalele:
Total număr cazuri externate contractate: 4.850.231
Total sumă contractată: 7.405.545,28 mii lei

Număr cazuri externate decontate:3.727.432
Sumă decontată: 7.260.383,99 mii lei

Număr servicii medicale efectuate în regim de spitalizare de zi contractate:
3.022.649
Sumă contractată : 748.783,53 mii lei

Număr servicii medicale efectuate în regim de spitalizare de zi decontate: 2.715.625

Sumă decontată : 700.079,46 mii lei

Servicii medicale spitaliceşti contractate si decontate de CAS cu spitalele, în sistem DRG :
Număr cazuri externate contractate : 4.177.930
Suma contractata : 7.218.288,12 mii lei

Număr cazuri externate decontate : 3.630.948
Suma decontata : 7.015.753,67 mii lei

(Sursa: http://www.cnas.ro/)

Observaţi diferenţele? Spitalele tratează mai multe cazuri decât cele pe care Casa de Asigurări le plăteşte. Asta pentru că unii pacienţi sunt îngrijiţi, deşi, potrivit normelor nu au de ce să primească respectivele tratamente, deci Casa nu decontează (nu vă gândiţi la furtişaguri, luăm în calcul doar situaţiile în care practica de la patul bolnavului impune mai multe decât acoperă norma). Sau sunt cazuri care pe hârtie costă 4 lei în vreme ce în practică tratamentul total ajunge la 7. Cu alte cuvinte, şi acum, bugetul unui spital e balet pe sârmă. Ca urmare, mărirea salariilor va transforma pacientul într-o vacă de muls şi managerul într-un contabil cinic care se va gândi doar la bani şi mai puţin la calitatea actului medical. Şi când numărul de internări nu va ajunge pentru salariile mărite ce se întâmplă? Tăiem de la branule, cum spuneam, şi aducem până şi spirtul de acasă.

Poate mă înşel eu, dar tot lipsă de respect se cheamă să iei decizii cu impact major fără să ştii precis, dinainte, cum le pui în practică.

3 Comments for “SINDROMUL GIGI BECALI ÎN PALATUL VICTORIA”

iancu livia

says:

Da Ioana Raduca , lipsa de respect se cheama grija guvernului pentru personalul medical in special pentru medici , dar TOT LIPSA DE RESPECT se cheama si atitudinea si comportamentul medicilor fata de pacienti , de preferat ar fi sa nu fie nevoie sa treci pe șa ei , vorbesc din proprie experienta !

Ioana Raduca

says:

Corectă observaţia dumneavoastră. Despre cel care uită ce înseamnă halatul alb vorbeam într-o postare anterioară. Din păcate, de sus în jos, de jos în sus, lipsa de respect e, la noi, la ea acasă.

says:

Cautand pe internetul romanesc uite ca am nimerit pe saitul dvs..
Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *