ŞI TU CE AI FI FĂCUT?

Trei tineri care n-au împlinit nici 30 de ani, patronii clubului “Colectiv”, sunt deja în puşcărie. Lipsa lor de responsabilitate a omorât oameni. Bun. Dacă aş fi mama, sora unuia dintre cei morţi sau răniţi în infernul din club probabil că la ora asta mi-aş dori să-i strâng de gât cu mâinile goale. Dar, să ridicăm măcar un minut valul de furie şi revoltă de pe ochii noştri şi să judecăm raţional. Să vedem unde e, de fapt, marea problemă.
Voi ce aţi fi făcut în locul lor? Da, cu mintea şi simţirea de pe urmă, răspundem într-un glas că am fi pus lacătul pe uşă pentru că oamenii nu erau în siguranţă. Dar, îniante de carnagiu, credeţi că aveau idee cei trei ce se poate întâmpla în curtea lor în ţara care n-are reguli sau dacă le are le fentează? Întradevăr, unul din cei  trei a mai trecut prin asta şi deci ar fi trebuit să fie mai vigilenţi atât ei cât şi autorităţile. Cum arăta Cătălin Tolontan,  pe cei responsabili şi plătiţi să le explice celor 3 normele de siguranţă şi să dea cu biciul dacă nu le aplică I-a durut prin părţile mai moi, treaba lor era să adune bani prin sponsorizări.
Şi, hai, să fim sinceri. De câte ori regulile de siguranţă s-au aplicat până acum în ţara asta, ţara în care şcoli, spitale, stadioane, sedii de instituţii publice sunt bombe cu ceas? De câte ori ne-a preocupat asta cu adevărat?
În lumea civilizată, regulile, chiar şi alea stupide, se respectă la zecimală, dar îţi sunt explicate şi cineva are grijă permanent să VERIFICE respectarea lor. Să vă dau un exemplu: toate navele care intră în porturile din SUA au la bord un ghid care te pregăteşte pentru inspecţia normelor de siguranţă. Pe prima pagină scrie aşa: “Acest ghid a fost făcut să te protejeze pe TINE – echipajul- de probleme inutile în timpul inspecţiilor din porturile americane. Ghidul acesta nu e făcut pentru ca băieţii răi să nu fie prinşi, dar să te ajute pe tine să-ţi faci treaba respectând regulile. Dacă încalci regulile, plăteşti amenzi sau faci puşcărie.” –

Ghidul aici
În Portland, un vas care naviga sub pavilion panamez a fost sechestrat de autorităţi după ce s-a descoperit că 8 din cele 19 furtune pentru incendii aveau defecte. Un vas de croazieră a fost sechestrat în Jacksonville după ce la inspecţie s-a constatat că una , una singură, dintre bărcile de salvare era defectă.
Şi acum daţi-mi exemple de la noi când cineva a fost pus la punct; PREVENTIV, pentru că ar putea răni sau omorî oameni?
Să ne trezim, zic, măcar acum, în al 12-lea ceas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *