ŞI GENERAŢIA TABLEŢICĂ ASCULTĂ POVEŞTI

O mămică durdulie îşi îndeamnă puştiul să mestece mai repede din foietajul cu multe straturi. Băiatul nu pare să aibă mai mult de 12-13 ani, dar dacă ne aşezăm acum pe cântar, sigur câştigă la numărul de kilograme şi nu e ca şi cum aş fi o silfidă.
Lângă mine, pe scaun, în metrou, o fetiţă de nici 10 ani nu-şi desprinde ochii din telefonul cu touchscreen pe care-l atinge cu aceeaşi rapiditate cu care se mişcă trenurile de viteză din Japonia.
În restaurant, la o masă lângă mine, o mamă îşi aşează copiii la masă. Încep să discute zgomotos. Ca să-i potolească, scoate din geantă o tabletă şi-i ignoră artistic în vreme ce puştii hrănesc o pisicuţă ce scoate sunete ciudate.
„Auzi, de ăştia mici chiar nu mai are vreme nimeni?”, îmi întreb o prietenă cu acte de mamă de ani buni. „Să te întrebi şi să tragi concluzii când o să-i creşti pe ai tăi!”, îmi răspunde scurt şi tăios. Nu-i dau replica, dar nu mă pot abţine să nu mă gândesc că cei mici joacă mai mereu un joc de-a „monkey see monkey do” cu cei mari. Şi de fiecare dată când cineva oftează lângă mine că generaţiile mai tinere sunt praf n-am cum să nu mă întreb dacă n-am ajuns aici şi dintr-o lipsă cruntă de implicare şi adaptare la o lume care se schimbă cu viteza luminii. Nu e ca şi cum noi am fi apărut pe aici din roua dimineţii, iar cei mai tineri vin de pe Marte.
Şi, da, mai sunt şi puşti care ascultă poveşti, care nu stau fără tabletă şi acces la internet, dar ştiu exact la ce să se uite şi cum să-l folosească. În India, un IT-ist cu viziune şi dragoste pentru pedagogie a pus la punct prin demonstraţii empirice o metodă de învăţare pe cât de simplă pe atât de uimitoare: le-a dat acces copiilor din mahalale la informaţie şi a văzut că puşi în faţa unui calculator plin de informaţii veroificate şi atent selectate învaţă prin memorare şi descoperire cât nu reuşesc puştii din şcolile cu pretenţii din SUA. Pe larg, într-un fabulos articol: WIRED
Şi la noi sunt oameni care se încăpăţânează să creadă că puştii nu au mintea mai îngustă, doar o folosesc altfel decât noi. Ca dovadă e o aplicaţie lansată recent: KIDIX
E o aplicaţie care nu doar le spune poveşti, dar îi învaţă, prin experimente amuzante că fizica şi chimia nu sunt doar pentru tocilari. E, cumva, informaţie din vremea noastră prezentată cu uneltele din vremea lor.
Disclaimer: unul dintre cei care au pus la punct aplicaţia îmi e prieten, dar asta nu schimbă o virgulă din tot ceea ce am scris mai sus.

2 Comments for “ŞI GENERAŢIA TABLEŢICĂ ASCULTĂ POVEŞTI”

says:

Intr-adevar, sunt si pusti care folosesc tabletele, internetul, in scopuri educative, dar majoritatea folosesc aceste mijloace, doar pentru “distractie”. Totusi trebuie sa-i intelegem, sa nu uitam ca si noi aveam “distractiile” noastre, pe care ai nostrii parinti, nu le intelegeau sau nu erau de acord cu ele. Si asa au aparut, asa-zisele “conflicte”, intre generatii. Si-acum, noi am ajuns parinti si la noi apar aceste “conflicte”, numai ca azi, fata de ieri, tehnologia avanseaza cu viteza luminii, iar noi trebuie sa ne adaptam din mers. Generatia noastra e mai adaptabila, la nou, cred.

Ioana Raduca

says:

Mult, mult mai adaptabilă decât a noastră e cea care vine din urmă 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *