ROMÂNIA – O ŢARĂ PE TERMEN SCURT

23.226 de zile, 16 ore şi aproximativ 30 de minute. E recordul consemnat astăzi de Regina Elisabeta aIIa a Marii Britanii. Cu alte cuvinte, domneşte de 63 de ani şi 7 luni. A sfătuit 12 premieri (primul a fost Winston Churchill), a dialogat cu 12 preşedinţi americani şi 7 Papi. La 89 de ani, pare departe de momentul retragerii. Îi e scris în gene. Mama ei a murit la 101.

Vă puteţi imagina aşa ceva în România? Ţara unde ministrul de Finanţe şi cel de la Sănătate cad mai ceva ca muştele în faţa pliciului? Ţara unde preşedintele dezamăgeşte înainte de a se usca tuşul pe buletinul de vot? Ţara unde primarii arestaţi pentru corupţie sunt regulă şi nu excepţii?

foto regina 2 SURSA:GETTY

Probabil că nu ne putem imagina niciun lider politic din România care ştie să facă ceva practic cu mâinile lui. Regina, probabil, ar fi în stare să-ţi repare maşina. La 18 ani, când era prinţesă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Elisabeta s-a alăturat armatei ca şofer de camion şi mecanic.

foto regina 3SURSA:GETTY

Într-o Europă distrusă de război, în 1947, Regina a ţinut să-şi plătească rochia de mireasă cu ajutorul cupoanelor folosite pentru raţionalizare. Fără îndoială că avea banii pentru rochia pe care s-au cusut 10 mii de perle, dar mesajul solidarităţii, renunţarea la fast… Vă puteţi imagina cum s-ar putea juca de-a modestia liderii noştri?

foto regina 4 SURSA:GETTY

Regina e primul şef de stat care a trimis un e-mail. În martie 1976, prin ARPANET, un fel de tată al Internetului de azi. O formă de respect faţă de cercetare şi inovaţie şi un semn că un lider ştie să se adapteze vremurilor care se schimbă. Puteţi da exemplu de om cu putere de decizie în ţara asta care a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a ajuta inovaţia?

foto regina 5SURSA:GETTY

Regina are nervii cu adevărat tari şi stăpânirea de sine nu e doar o expresie pentru ea. În 1981, un adolescent care-l idolatriza pe asasinul lui John F. Kennedy a tras spre ea mai multe focuri de armă în timpul unei ceremonii. Un an mai târziu, în creierii nopţii, Regina s-a trezit la marginea patului ei din Palatul Buckingham cu un bărbat care sângera şi nu părea să-i vrea binele. L-a ţinut 10 minute de vorbă pe Michael Fagan, un bolnav psihic, până au venit poliţiştii. Câţi dintre politicienii noştri reuşesc măcar să-şi stăpânească tonul când răspund la o întrebare incomodă?

Biografii Casei Regale a Marii Britanii spun că lunga domnie se datorează faptului că a evitat scandalurile, n-a confudat faima cu celebritatea, a ştiut ce interviuri să refuze şi a acoperit cu discreţie viaţa privată şi preferinţele politice. Pe scurt, a urmat sfatul unui scriitor din perioada Victoriană, Walter Bagehot, care spunea că monarhia trebuie să fie un soi de tărâm al lui Oz, învăluit în mister, ca să rămână preţioasă.

În fine, despre Regina Elisabeta aIIa se mai pot spune o serie de lucruri inedite: a făcut cele mai multe vizite în străinătate (116) dintre toţi monarhii britanici, chiar dacă nu are paşaport pentru că toate paşapoartele din ţara ei sunt emise în numele Reginei şi-ar fi penibil să-şi elibereze singură actul, are două zile de naştere: una trecută în certificatul de naştere, alta e sărbătoare naţională, a încălcat tradiţia şi n-a luat numele Casei din care provenea soţul ei. E un personaj. Dar, dincolo de asta, gândiţi-vă puţin şi faceţi analogii. Ce le lipseşte liderilor noştri de nu doar că nu-şi păstrează mandatele mult, dar nu-s în stare să-şi păstreze nici integritatea?

2 Comments for “ROMÂNIA – O ŢARĂ PE TERMEN SCURT”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *