Noi vrem respect!

În staţia de tramvai, doi domni trecuţi de 50 de ani, poartă o discuţie aprinsă.
– Cum, domnule, să faci aşa ceva?! Ditamai doctorul şi să te mânjeşti în halul ăsta….
– Ce vrei, Marine, toţi pun mâna, nu vezi că unul nu se poate abţine?! Şi, serios acum, credeai că e Oprescu sfânt?
Marin tace. Îşi trece mâna cu pielea jupuită şi crăpată pe ici pe colo, mână de om obişnuit cu munca grea şi nu cu diplomatul, peste tricoul sintetic verde tern, probabil, de la spălări repetate.


– Nu… dar nici de la un doctor ca el nu mă aşteptam să facă golăneli din astea ieftine. Eu asta nu pricep: când eşti doctor mare, eşti primar, să iei bani aşa ca bişniţarii…

Sequence 01.01_00_22_12.Still004

I-aş răspunde. Nu pricep nici eu. Nu pricep de ce jurnalistul îşi pune singur văl pe ochi şi deformează cu bună ştiinţă adevărurile care-i stau în faţă, de ce există medici care nu mai respectă halatul alb şi uită că au jurat înainte de orice să nu facă rău, de ce judecătorul îşi scuipă singur roba şi cere mită un ceas cu cuc sau rochii pentru nevastă, de ce profesorul uită să educe şi se ceartă cu părinţii pentru cadourile de Crăciun, de ce politicianul refuză să prindă filele manualului de istorie şi se gândeşte mai mult la vacanţa lui excentrică de vară decât la legea care ar putea să transforme milioane de oameni din supravieţuitori în cetăţeni decenţi.

Nu ne mai respectăm noi pe noi şi nu mai respectăm nici meseriile pe care ni le-am ales. Prea mulţi dintre noi au locuri de muncă, surse de venit şi nu un scop în viaţă, o miză cu adevărat mare sau un crez. Culmea, ne mirăm când politicienii ne scuipă de la înălţimea funcţiilor lor şi îi acuzăm că nu au cei 7 ani de acasă. “Nu mai au pic de respect!” ne spunem sec în barbă şi uităm că noi n-am avut pic de respect pentru noi când am girat cu ştampila din mâna noastră nişte personaje goale de conţinut, care n-au construit nimic în viaţa lor şi care cred că un număr de la maşină care începe cu W ţine locul cărţilor lăsate necitite în bibliotecă.

2 Comments for “Noi vrem respect!”

iancu livia

says:

Traim intr o lume rece..preocupata prea mult de ziua de maine….sufletele noastre au parte din ce in ce de mai putine bucurii.. rutina zilnica de care ne izbim ne toaca marunt …. nimic nu mai conteaza… intereseaza pe cineva ? atunci doar când punem ştampila !Te imbratisez cu drag , Ioana Raduca !

Ioana Raduca

says:

Contează. Pentru mulţi dintre noi. Doar că fiecare dintre noi s-a izolat cu frustrările şi supărările lui şi n-am învăţat, încă, felul în care trebuie să facem front comun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *