NECHIBZIUNŢA ŞI LĂCOMIA OCCIDENTALILOR AU ÎNARMAT DAESH

Cel mai recent raport al Amnesty International (8 decembrie 2015) arată cu subiect şi predicat cât de uşor s-au înarmat cei de la Daesh (ISIS), profitând de lăcomia şi nechibziunţa occidentalilor. O parte din armamentul pe care organizaţia teroristă îl foloseşte şi în acest moment provine din România. Ştiţi, ţara care nu prea ştie ce şi cum să facă în cazul în care civilii care fug de conflictele din Orientul Mijlociu se decid că suntem o destinaţie suficient de interesantă. La pagina 32 a raportului e explicat cum armamentul, produs în România, a ajuns pe piaţa neagră după ce oraşul irakian Fallujah a fost luat cu asalt.

Într-o singură lună, iunie 2014, ONU a estimat că Daesh (ISIS) a pus mâna pe muniţie şi armament cât să înarmeze 50 de mii de oameni. Ceva mai puţin decât întreaga Armată a României, care mai are 75 de mii de militari. În mai 2015, potrivit anchetei New York Times, Daesh (ISIS) a luat cantităţi impresionante de nitrat de amoniu din Turcia.
“Cantitatea şi tipul stocurilor de armament şi muniţie ale ISIS reflectă decenii de transfer iresponsabil către Irak şi eşecuri multiple ale ocupaţiei SUA în gestionarea livrării şi depozitării de armament, precum şi corupţia endemic din Irak.”, se arată în raportul citat mai sus.
În momentul de faţă, simpatizanţii grupării teroriste folosesc armament produs în 30 de ţări: România, SUA, China, Rusia, Germania, Austria, Belgia, Franţa etc.
În 2003, SUA au decis că 400 de mii de soldaţi irakieni trebuie trimişi acasă. Şi-au plecat. Cu tot cu arme. Arme care, ulterior, au ajuns în mâinile celor de la Daesh (ISIS). Între 2003-2007, SUA au mai trimis 1 milion de arme în Irak pentru poliţişti. În 2014, Daesh (ISIS) a preluat controlul câtorava baza militare irakiene.
„Acolo unde anumite grupări au ameninţat interesele SUA, o soluţie agreată de toată lumea a fost să se trimită mai mult armament în zona respectivă pentru a contracara ameninţarea. Aşa se face că, din 2001, armata SUA a devenit cea mai importantă sursă de puşti Kalaşnikov, armament care a ajuns în mâinile e zeci de mii de oameni din Afganistan şi Irak.”
, notează raportul Amnesty International.
ISIS 1
Şi ca transferurile de armament să se facă şi mai uşor, în 2003, SUA şi-a schimbat legislaţia în aşa fel încât Departamentul Apărării n-a mai fost obligat să facă raportări publice ale armamentului şi echipamentului militar pe care-l trimite în alte ţări. În 2007, iulie 2007, un raport al Executivului american arăta că 190 de mii de arme au fost pierdute în urma unor erori de înregistrare şi transport. În acelaşi an, aceeaşi sursă arăta că numai 2,7% din armele trimise în Irak au serii, sunt înregistrate într-o bază de date.
Între 2004 şi 2011, NATO a pregătit forţele armate irakiene folosind echipament militar de 115 miliarde de euro. Ce s-a întâmplat cu o parte din acest armament e clar din cele înşirate mai sus.
În 2006, irakienii au cumpărat din China mitraliere şi pistoale de 100 milioane de dolari, iar în 2008 au luat armament din Serbia de 236 milioane de dolari, inclusiv rachete anti tanc şi explozibil. În mare parte, plăţile au fost făcute în petrol sau titluri de proprietate. Imensele cantităţi de muniţie şi armament e deja limpede ce drum au luat, în mare parte.
În septembrie 2003, generalul John Abizaid, comandant al Forţelor SUA, declara în faţa Senatului american: E mai mult armament în Irak decât în oricare altă zonă în care am fost până acum şi nu poate fi securizat. Mi-ar plăcea să vă pot spune că avem lucrurile sub control. Dar, nu le avem. Cu certitudine nu există suficiente forţe pentru a controla armamentul din Irak.
Abia în decembrie 2014, pus la punct de Adunarea Generală a ONU, a fost semnat de 72 de ţări, iar alte 52 de state se pregătesc să facă asta, Tratatul pentru Comerţul cu Armament, singurul act global care trasează reguli clare pentru comerţul cu armament şi aduce drepturile omului în prim plan. SUA a semnat tratatul, dar până în acest moment nu l-a ratificat.
Raportul integral aici.RAPORT AMNESTY INTERNATIONAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *