LUMEA E MAI BOGATĂ, DAR SĂRACII SUNT MAI MULŢI. PUTEREA LUI 1%

1% dintre bogaţii lumii deţin cam la fel de mulţi bani ca restul oamenilor de pe planetă la un loc. Sunt cifrele dintr-un raport recent al Oxfam (un ONG care luptă pentru combaterea efectelor sărăciei), care foloseşte şi date de la Credit Suisse, raportări la nivelul lui 2015. Altfel spus, anul trecut, 62 de miliardari aveau în conturi cât 3,6 miliarde de oameni care doar visează la statutul de bogătaşi. 53 din cei 62 de miliardari sunt bărbaţi.
În 2010, lucrurile arătau diferit: numărul de ultra-mega-super bogaţi care deţineau la fel de mulţi bani ca restul planetei la un loc era de 388.
Cam cine sunt cei 62? Potrivit Forbes: Bill Gates (avere: 79,2 miliarde dolari), Carlos Slim Helu & familia lui (avere: 77,1 miliarde dolari), Warren Buffett (avere: 72,7 miliarde dolari), Amancio Ortega (avere: 64,5 miliarde dolari), Larry Ellison (avere: 54,3 miliarde dolari)… Lista integrală aici: FORBES

În ultimii 5 ani, averea celor 62 a crescut cu 44%, adică şi-au mai adăugat în conturi 500 de miliarde de dolari şi au ajuns să deţină în 2015 averi de 1.760 de miliarde de dolari. În aceeaşi 5 ani, jumătatea mai săracă a lumii a pierdut 41% din venituri. Practic, potrivit aceluiaşi raport, în ultimul sfert de secol, venitul anual al celor mai săraci 10% dintre noi a crescut, anual, cu 3 dolari.
Chiar şi salariile directorilor din companiile din SUA care au pus umărul serios la declanşarea crahului economic au avut parte în ultimii 5 ani de creşteri de venit de 54,3%, în vreme ce salariile celor care lucrează pentru ei au rămas pe loc.

Una dintre explicaţiile pe care le aduce raportul citat pentru diferenţele tot mai mari dintre bogaţi şi săraci e practica tot mai frecventă de a evita plata taxelor şi impozitelor pe super averi, folosind paradisurile fiscale. În 2015, era estimat că 7.600 de miliarde de dolari erau ascunse în offshore-uri. Mai mult decât PIB-ul Germaniei şi Marii Britanii, la un loc. Documetul reia vorbele deja celebre ale lui Warren Buffet care recunoştea public că plăteşte impozite mai mici decât oricare dintre angajaţii săi, chiar şi decât secretara şi cel care-i face curăţenie în birou.

Evitarea plăţii taxelor şi impozitelor în ţările unde sunt produşi banii se traduce în servicii publice de proastă calitate. 30% dintre bogaţii din Africa ( care au o avere însumată de 500 miliarde de dolari) îşi ţin banii în paradisuri fiscale. Asta “costă” ţările africane 14 miliarde de dolari anual – taxe neîncasate. Cu această sumă, arată Oxfam, s-ar putea acorda asistenţă medicală pentru 4 milioane de copii şi ar putea fi plătiţi profesori pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie.

O altă sursă a inechităţilor sociale: puterea marilor companii de a folosi monopolul şi proprietatea intelectuală pentru a manipula piaţa astfel încât accesul oamenilor la produsele lor să nu fie făcut din ce în ce mai uşor. Exemplul din raport vine din domeniul farmaceutic. în 2014, marii producători de medicamente au cheltuit 228 de milioane de dolari pentru a face lobby la Washington. Când Thailanda a încercat să producă local o serie de medicamente vitale la preţuri mici, fără a mai cere acceptul de la deţinătorul licenţei, indistria farma a convins urgent washingtonul să pună Thailanda pe lista ţărilor care vor suporta sancţiuni economice.

Oxfam mai arată că cei mai săraci locuitori ai planetei trăiesc în cele mai afectate zone de schimbările climatice. O ironie a sorţii: jumătatea săracă a populaţiei e responsabilă de numai 10% dintre emisiile care distrug stratul de ozon, 1% dintre bogaţii lumii poluează de 175 de ori mai mult decât 10% din săracii de pe Terra.

De unde şi vorba veche românească: ban la ban trage şi păduche la păduche!

Integral, raportul aici: RAPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *