LIPSA REGULILOR OMOARĂ. ŞI ÎN ACTE ŞI DE-A BINELEA

Aura Ion şi Adrian Iovan au murit şi pentru că în România regulile sunt făcute doar pentru fraieri.

Anchetatorii de la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile au prezentat raportul final al investigaţiei privind accidentul din munţii Apuseni. Aeronava Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă s-a prăbuşit după ce motoarele s-au oprit, din cauza givrajului sever. Integral, raportul aici: Raport Integral

DAR, până la oprirea motoarelor, un lanţ de erori şi proceduri ignorate au condus către moarte. Să vă dau doar două exemple:

  • decizia eronată a comandantului aeronavei de a decola cu masa peste limita maximă admisă şi poziţia centrului de greutate în afara limitelor calculate şi impuse de producător (totuşi, cum e lăsat un pilot să plece de la sol în aceste condiţii?)
  • nimeni nu a purtat centura de siguranţă, cu o singură excepţie, a pasagerului din rândul 5, care a scăpat nevătămat: medicul Radu Zamfir şi-a pus centura institnctiv; Aura Ion, care era lângă el şi nu avea centură, a fost propulsată în urma impactului din rândul 5 în rândul 2

Şi acum exemplul cu regulile ignorate care omoară doar pe hârtie. Adrian Constandache, instructorul de paraşutism rănit grav în urma incidentului de ieri de la Clinceni, a fost declarat mort de presă. Informaţiile privind decesul instructorului de zbor au fost furnizate iniţial de către Poliţie şi confirmate ulterior de reprezentanţi ai Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Omul, însă, era cât se poate de în viaţă, aşa cum au clarificat imediat reprezentanţii Spitalului Floreasca. Regula celor 3 surse pentru o informaţie a avut şi ea logica ei când a apărut pe lume, dar cine să o mai aplice în vremurile în care informaţia circulă mai ceva ca trenurile în Japonia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *