INEFICIENŢA ŞI HOŢIA NE MĂNÂNCĂ, NU SĂRĂCIA

Cel mai recent raport al SRI, cel pe 2014, confirmă ceea ce înjurăm în fiecare zi: corupţia muşcă aprig îmbrăcată în haină de demnitar. Trăim prost, nu avem infrastructură rutieră, transport în comun civilizat, servicii publice din calitate şi pentru că cei pe care îi plătim şi-i investim cu încredere să gestioneze binele comun au grijă doar de binele lor de acasă. Ba mai mult, crima organizată e coordonată chiar de la nivel înalt.

“Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiil or publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată
Disfuncţiile socio-economice au fost potenţate de proliferarea actelor de corupţie derulate de persoane sau grupuri de interese cu prejudicii semnificative asupra bugetului public ori a drepturilor cetăţeneşti şi intereselor naţionale de politică externă. Fenomenul s-a manifestat cu predilecţie în administraţia publică, subordonarea procesului decizional intereselor private afectând capacitatea de asigurare, la un nivel adecvat, a serviciilor publice. Acţiunile abuzive ale unor decidenţi locali în beneficiul personal sau de grup au fost potenţate de conexiunile cu exponenţi ai lumii interlope”, se menţionează în raportul de activitate al SRI aflat la Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.
Să ne uităm pe raport mai aplicat. SRI spune că atunci când pacienţii, medicii şi asistentele înjură sistemul prin spitale nu o fac doar din pricina sărăciei, ci şi a prostiei, durerii în partea mai moale pe care o au unii decidenţi, dar şi a hoţiei.
Raportul citat menţionează faptul că Sistemul public de sănătate s-a confruntat cu “deficienţe generate de insuficienţa resurselor financiare şi umane şi gestionarea abuzivă sau nejudicioasă a celor existente” (…) “pe acest fond au fost favorizate frauda şi corupţia, menţinându-se precaritatea serviciilor medicale şi percepţia negativă”.

Să mergem mai departe şi să vedem cine şi cum mai confirmă teza SRI, nu că o pune cineva la îndoială. Să ne uităm pe câteva cifre.
prima
SURSA FOTO: lstus.com

Medlife, o reţea de clinici private, a anunţat acum 2 zile că pe primele 9 luni ale lui 2015 poate raporta o cifră de afaceri de 67,8 milioane euro, în crestere cu 16% faţă de aceeasi perioadă a anului trecut. Compania estimează că va depşi în acest an 90 de milioane de euro şi e posibil chiar să depasească pragul de 100 de milioane de euro dacă se vor finaliza achiziţiile pe care deja le-a început.
Poate că acum o să spuneţi că sănătatea poate fi profitabilă în România la privat, dacă speculează nemulţumirea bolnavilor care s-au lovit brutal de sistemul public şi oferă servicii de mai bună calitate încasând, prin contract, banii daţi de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Ei bine, nu e chiar aşa. Potrivit reprezentanţilor Medlife, 90% din cifra de afaceri este generată de plata directă a pacienţilor şi 10% sunt banii pe serviciile decontate de CNAS.

Cu alte cuvinte, într-o singură reţea privată de sănătate, românii au lăsat anul acesta, în fiecare lună, 6,6 milioane de euro. Deci, suntem dispuşi să plătim pentru un act medical de calitate sau cel puţin pentru speranţa de a obţine aşa ceva. Nu suntem prea săraci să ne permitem medicină ca la carte, doar că cei pe care i-am pus să gestioneze sănătatea noastră nu au interesul să dezmorţească sistemul. Poate că în vreme ce nouă ne pică, lor încă le mai curge…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *