HAI, CHIAR PUTEM!

De 24 de ore discuţiile cu prietenii şi colegii, invariabil, ajung în acelaşi punct. “Nu suntem chiar aşa răi cum credeam!”, “Auzi, mai avem fibră de oameni civilizaţi.”, “Incredibil, cât de decenţi au fost oamenii ăştia!” se aude din când în când, deloc timid, prin conversaţii. Ne uităm la imaginile cu miile de bucureşteni care vin cu flori şi lumânări la clubul Colectiv, ascultăm poveştile celor care au fost acolo, printre cei care, în modul cel mai sincer, îşi arată compasiunea şi revolta. Ordonat, decent, civilizat, impresionant. Nimic strident, niciun gest de mahala.
Ajung la unul dintre spitalele în care sunt trataţi mare parte dintre răniţii din incendiul din club. Colegii mei, care stau de ore bune acolo, îmi povestesc că nu le vine să creadă. Nu i-a mai înjurat nimeni, ba chiar au fost hrăniţi de voluntarii care tot vin cu apă şi mâncare la spitale. Sun să văd dacă e bine un medic care ştiu că de 48 de ore stă mai mult prin sala de operaţie şi care azi-noapte, într-o conversaţie telefonică, îmi dădea senzaţia că se scurge efectiv din picioare. Doamna doctor îmi zice că a apucat să doarmă două ceasuri şi e ca nouă. Într-un final a mâncat o felie de pizza adusă de voluntari – cea mai bună mâncare din viaţa ei, aşa i s-a părut.


Mă întâlnesc cu ai mei colegi care au stat o zi întreagă la Centrul de Transfuzii. Şi ei zâmbesc oarecum miraţi. După ce s-a “topit” coada de câteva sute de persoane n-a rămas nimic în urmă: nicio hârtie, nici coji de seminţe, nici mucuri de ţigară.
Despre suporterii echipelor noastre de fotbal se spune, de multe ori, că sunt golani. “Golanii” de la Dinamo au avut decenţa să ceară LPF anularea meciului din seara asta cu Viitorul. LPF s-a opus. Reacţia galeriei, la meci, în imagini:
DINAMO DINAMO1DINAMO2Deci, da, putem! Putem să arătăm că suntem oameni buni, decenţi, solidari, care vrem o viaţă normală într-o ţară normală. Şi, da, noi suntem milioane. Ei, cei care ne încurcă, sunt câteva sute şi stau… în ştampila noastră. Măcar o dată la 4 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *