GEAMUL SPART DE LA FINANŢE

Cine a plătit măcar o dată o taxă în România sau a intrat într-o instituţie publică pentru a lua o adeverinţă îţi va putea spune, după ce îşi dă ochii peste cap şi pufneşte a resemnare, o poveste despre lipsa logicii, a respectului şi care are musai în prim-plan un funcţionar mai plictisit de viaţă decât ţigara de cafea. Ca un cetăţean respectabil, am adunat şi eu vreo câteva zeci de astfel de istorioare.
Dar, acum nu mai e despre ele.
Drumul de azi de la ANAF mi-a arătat că poate fi altfel. Nu, nu în spatele ghişeului, ci în faţa lui. Eram vreo 10. Toţi tineri, şi, după declaraţia pe care o ţineam mai toţi în mână, activi şi cu profesii liberale. 3 ghişee deschise şi încă o mână de rătăciţi care nu se aşezau la coadă şi niţel haos. O coadă comună pentru 3 ghişee şi o ordine stabilită doar de bunul simţ. N-a înjurat nimeni, nu s-a strigat, s-a mişcat totul ca la carte. S-a zâmbit, s-a comentat, s-au tras politicos de mână rătăciţii care se băgau în faţă, s-a glumit. În faţa unui sistem stupid care-ţi mănâncă inutil timp, bani şi răbdare, o generaţie nouă îşi plăteşte taxele la stat înjurând cu zâmbetul pe buze, cu răbdare şi încredere. Sună pueril? Nu. E real. Sunt mulţi cei care ştiu ce vor de la viaţă, care n-au fost absenţi în primii 7 ani de acasă şi care pot. Pot să se organizeze, pot face front comun. Schimbarea nu mai vine din spatele ghişeului sau de la cei care coordonează un sistem atât de depăşit. Ci, chiar din faţa lui.
În martie 1982, în The Atlantic Monthly, sub titlul ”Ferestre sparte: poliția și siguranța comunității”, sociologii James Q. Wilson și George L. Kelling explicau exact cum lucrurile mici duc la gesturi majore. Cei doi autori susțin că lipsa unei reacții rapide din partea societății față de manifestări ale comportamentului deviant este un semnal care facilitează legitimitarea unor astfel de tipuri de comportament. Exemplul cel mai elocvent dat de către Wilson și Kelling a fost acela că dacă într-o clădire un geam spart nu este înlocuit repede, acest lucru dă impresia că regulile pot fi încălcate, și delicte mai grave decât spargerea unor ferestre, precum o spargere, de exemplu, pot trece nepedepsite. Dacă, în schimb, geamul spart este înlocuit imediat, mesajul care se transmite este că aceea comunitate veghează la respectarea normelor.
Poate că am ajuns în punctul în care nu mai aşteptăm “să se” schimbe geamul, poate că învăţăm să-l schimbăm singuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *