De ce nu trebuie să moară presa clasică

În ultimele zile, zeci de informaţii eronate legate de criza refugiaţilor în Europa (de la aşa zişi adepţi ISIS ajunşi în Germania până la informaţia potrivit căreia tatăl băieţelului de 3 ani găsit mort şi fotografiat cu faţa în nisip pe ţărmul turcesc era traficant) au ajuns în spaţiul public. Da, Facebook, Instagram, Twitter reprezintă spaţiul public, o spun mai multe decizii judecătoreşti. Din ce în ce mai mulţi dintre noi îşi iau informaţiile exclusiv din social media. Ca atare, mulţi ajung să aibă o imagine total deformată a lumii în care trăiesc şi ajung să aibă păreri eronate, să ia decizii greşite.


Multe dintre aceste ştiri din social media au fost demontate abia după ce jurnalişti cu legitimaţie, angajaţi ai presei clasice, au săpat pe subiect şi au scos realitatea la suprafaţă.

Să ne înţelegem, social media e un lucru minunat pe care ni l-a adus lumea în care trăim. Presa clasică, de multe ori, află informaţii rapid şi reuşeşte să ofere publicului imagini şi date concrete datorită social media. DAR, corecta informare nu ţine doar de o fotografie care poate genera un număr mare de like-uri, de câteva cuvinte izvorâte din emoţie pură şi de apăsarea butonului post. Ţine mai mult de documentare serioasă, de punerea datelor cap la cap şi de un background generos care să te ajute să separi preconcepţiile de informaţia brută. Şi de acele detalii inegalabile pe care le ai doar de la cel care “sapă” la faţa locului. De la acel individ care stă, spre exmplu, cu microfonul în mână ore în şir pe o bordură şi căruia mulţi îi strigă: “Păcat de tine că eşti tânăr! Găseşte şi tu un loc de muncă serios!”. Da, da…ştiu bine replica asta. Mi s-a trântit de zeci de ori de la diverşi care chiar nu înţeleg că personajul ăsta enervant care aleargă bezmetic cu un microfon în mână, la faţa locului, e – de cele mai multe ori – garanţia noastră, a tuturor, că primim informaţia corectă. Oamenii aceştia sunt cei care transmit în redacţii pulsul exact al unui eveniment. Daaaa, nu strigaţi, ce ajunge în pagina de ziar, pe ecranul televizorului, despre opinii făţişe şi adevăruri împachetate cu fundiţă de vezi că-s minciuni chiar de pe Lună zic că merită o discuţie separată. Scriam într-o postare anterioară despre lipsa respectului. Cam despre asta e vorba şi aici. Presa clasică, evident şi pe mâna ei, a pierdut mare parte din respectul publicului, care a ales să trăiască doar cu date culese din social media, date care de prea multe ori nu sunt chiar corecte. Aşa că trăim vremuri în care am inversat rolurile: destinatarul informaţiei a ajuns nevoit să şi le verifice din 3 surse (ziare, tv, social media) dacă vrea să ştie precis ce se întâmplă în lumea în care trăieşte. E complicat. Nu mai bine s-ar găsi soluţia ca presa clasică să nu moară, că doar de asta a apărut pe lumea asta?

3 Comments for “De ce nu trebuie să moară presa clasică”

says:

Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre De ce nu trebuie sa moara presa clasica pe Google.
Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai
ales ca am mai gasit aici si despre ora, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.
Mult succes in continuare!

Ioana Raduca

says:

Vă mulţumesc tare frumos pentru aprecieri! Sper să reuşesc să fiu relevant 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *