ALBĂ CA ZĂPADA, INTERZISĂ ÎN QATAR

Una dintre cele mai cunoscute şi iubite poveşti din lume, Albă ca Zăpada şi cei 7 Pitici, e considerată indecentă în Qatar.

O şcoală privată din Qatar a scos cartea de poveşti din biblioteca instituţiei după ce un părinte s-a plâns de conţinutul total nepotrivit, ilustraţie şi text, pentru ochii unui copil. Mai exact, Consiliul Superior al Educaţiei din Qatar a impus scoaterea cărţii din şcoală după ce a… investigat cazul, în urma plângerii făcute de un părinte pe o reţea de socializare.

Directoarea şcolii, Vivian Arif, le-a declarat celor de la Doha News: “Şcoala a luat imediat măsuri, a scos cartea din bibliotecă şi s-a asigurat, prin revizuirea procedurilor, că astfel de incidente nu vor mai avea loc. SEK International School este mândră că activează în Qatar şi îşi prezintă scuzele pentru ofensele pe care le-a adus neintenţionat.”

În poveste, sigur ţineţi minte, Albă ca Zăpada este readusă la viaţă de sărutul unui prinţ. În Qatar, sărutul şi îmbrăţişările sunt considerate indecente în public. Astfel de gesturi sunt cenzurate şi în filme, în reclame.

Ştirea a apărut pe mai multe site-uri din întreaga lume şi a fost intens discutată. Unul dintre comentarii, legat de diferenţele culturale dintre Occident şi Orient, făcea referire la situaţia în care povestea ar fi fost diferită: ar fi existat un Alb ca Zăpada şi 7 pitice – asta ar fi fost considerat decent în lumea arabă.

Snow-White-book

Anul trecut, în Qatar, Ministerul Economiei şi Comerţului a retras de la vânzare parfumurile şi loţiunile de corp Victoria’s Secret cu aromă de căpşune şi şampanie pe motiv că acestea “contravin obiceiurilor, tradiţiilor şi valorilor religioase ale naţiunii.” Şi toate sticlele de parfum care aveau iepuraşul pe care Playboy îl are drept logo au fost scoase de la raft după ce au existat mai multe plângeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *