ADEVĂRUL, CONSTRUIT CU PERCEPŢII

Sunt imagini care ne rămân în minte o viaţă întreagă. Poate şi pentru că înaintea adevărului şi a poveştii întregi, cu toate detaliile sale, stau percepţiile.
Mai ţineţi minte fotografia din manualul de istorie cu fermierii care aruncau pe câmp laptele în timpul marii crize economice din 1929? Eu da. Şi ori de câte ori vine vorba de burse căzute sau de economia mondială care se contractă, chestiuni complexe pe care le înţeleg parţial, am în minte imaginea aceea pe care văd că Internetul nu o consemnează. Clar, nu e cea mai reuşită fotografie care să ilustreze recesiunea, dar nimic nu mă va putea impresiona mai mult decât acea imagine care m-a contrariat extrem. La vremea la care am văzut-o prima dată eram încă un copil al regimului comunist care ştia că sticla de lapte cu capac de staniol apare pe masă după ore de stat la coadă şi cote bine stabilite. Să vezi oameni care aruncă o mare de lapte pe câmp părea pur şi simplu de neînţeles la vremea respectivă. Pentru că, aşa cum spuneam, înaintea adevărului absolut stă percepţia.

foto 2

 

 

 

 

 

SURSA: REUTERS

Fotografia lui Aylan Kurdi, un băieţel sirian de 3 ani, scos de apă, fără suflare, pe nisipul Turciei a schimbat retorica din dezbaterile legate de criza refugiaţilor din ultimele zile. În faţa şocantei imagini, argumentele logice au părut bomboane.

 

foto 3
 

 

 

 

 

 

SURSA: GETTY

 

Fotografia lui Aylan Kurdi a fost comparată de presa internaţională cu imaginea fetiţei de 9 ani, Kim Phuc, surprinsă alergînd să se salveze după ce un avion vietnamez a aruncat napalm, accidental, deasupra civililor.

FOTO 4

 

 

 

 

 

 

 

SURSA: AP

 

Despre fotografia lui Nick Ut, din 1973, se spune că a grăbit sfârşitul războiului din Vietnam. Imaginea călugărului budist, care şi-a dat foc în semn de protest, a îngrozit o lume întreagă.

foto 5
 

 

 

 

 

 

SURSA: GETTY

Niciun text scris până la această oră despre opresiunile din China n-a impresionat şi n-a rămas mai mult în memoria colectivă decât imaginea unui bărbat aşezat în faţa tancurilor.
Şi lista poate continua… Sunt nenumărate colecţii virtuale de fotografii care au schimbat lumea. Dar, în spatele tuturor stă acelaşi mare adevăr: înainte să aflăm care e povestea reală, să căutăm toate răspunsurile la întrebările logice şi de bun simţ, avem deja impresii şi păreri şi doar o imagine şoc mai poate dărâma cele o mie de cuvinte pe care am aşezat percepţiile noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *